Kostenoverzicht Prijs Nieuw Dak 2024 – Vergelijk Nu

prijs nieuw dak

Op deze pagina lees je alles over de kostprijs voor een nieuw dak. Van de prijzen voor nieuwe dakbedekking, tot isolatie en dakgordingen. De kosten voor een nieuw dak beginnen liggen gemiddeld rond de €4.000,-. De prijs van een nieuw plat dak ligt tussen de €30,- en €80,- per vierkante meter. Voor een hellend dak is dit €30,- tot €120,-. De kostprijs is afhankelijk van het type dak (schuin of plat), de grootte, de dakbedekking en de werkzaamheden.

Nieuw Dak Prijs Per M²

Bij het vernieuwen van een dak is het belangrijk om rekening te houden met de prijs per vierkante meter dakbedekking. De kosten per m² kunnen variëren, afhankelijk van het type dak en het gekozen materiaal.

Voor een plat dak ligt de prijs per vierkante meter gemiddeld tussen de €30,- en €80,-. Bij hellende daken is er echter veel meer prijsvariatie. Zo kan een nieuw dak al vanaf €30,- per m² worden geplaatst met bitumenleien. Indien je kiest voor duurdere materialen, zoals natuurleien, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer €120,- per m².

Het is dus belangrijk om zorgvuldig de prijzen te vergelijken en af te wegen welk type dakbedekking het beste past bij jouw budget en wensen.

“Bij het vernieuwen van een dak is het essentieel om een goede afweging te maken tussen de prijs per m² en de gewenste kwaliteit en uitstraling van de dakbedekking.”

Overzicht van Prijs per M²

Type Dakbedekking Prijs per m² (gemiddeld)
Plat dak (bitumen) €30,- tot €80,-
Hellend dak (bitumenleien) Vanaf €30,-
Hellend dak (natuurleien) €120,-

Let op: Bovenstaande prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de omvang van het dak, de bereikbaarheid en eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn.

Door zorgvuldig te kiezen en goed te vergelijken, kun je de beste prijs vinden voor een nieuw dak dat voldoet aan jouw wensen en budget. Het is altijd verstandig om een offerte op maat aan te vragen bij verschillende dakdekkers, zodat je een goed beeld krijgt van de totale kosten en de mogelijkheden.

Nieuw Dak Prijs Per Materiaalsoort

De prijs per m² varieert per materiaal. Voor platte daken betaal je bijvoorbeeld €40,- tot €60,- per m² voor bitumen, €30,- tot €80,- per m² voor EPDM en €50,- tot €60,- per m² voor PVC. Voor hellende daken liggen de kosten per m² tussen de €40,- tot €50,- voor betondakpannen en €50,- tot €60,- voor kleidakpannen.

prijs nieuw dak per materiaalsoort

Bij het bepalen van de prijs voor een nieuw dak is het essentieel om rekening te houden met de verschillende materiaalsoorten. Voor platte daken zijn bitumen, EPDM en PVC populaire keuzes. Bitumen dakbedekking biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en is duurzaam. EPDM is een rubberen dakbedekking die zich kenmerkt door zijn waterdichtheid en flexibiliteit. PVC dakbedekking is licht van gewicht en heeft een lange levensduur.

Voor hellende daken zijn er verschillende materiaalsoorten om uit te kiezen. Betondakpannen zijn betaalbaar en duurzaam, terwijl kleidakpannen een traditionele uitstraling bieden. De materiaalkeuze heeft invloed op de totale kosten van het nieuwe dak, daarom is het belangrijk om verschillende opties te vergelijken en een weloverwogen beslissing te nemen.

Prijs Nieuw Dak 100 M²

Voor een nieuw dak van 100 m² kunnen de prijzen sterk variëren, afhankelijk van het type dak en het gekozen materiaal. Een dak met bitumenleien heeft bijvoorbeeld een geschatte prijs van €3.000,- tot €4.000,-, terwijl de kosten voor een zinken dak rond de €7.000,- liggen. Wanneer je kiest voor duurdere materialen zoals riet of koper, kunnen de totale kosten oplopen tot tussen de €9.000,- en €13.000,-.

Type dak Gekozen materiaal Prijsindicatie
Bitumen dak Bitumenleien €3.000,- tot €4.000,-
Bitumineuze dakbedekking €3.500,- tot €4.500,-
Zinken dak Standaard zink €7.000,-
Middenkwaliteit zink €9.000,-
Rieten dak Natuurriet €9.000,- tot €11.000,-
Kunstriet €12.000,- tot €13.000,-

Let op dat dit slechts prijsindicaties zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van het project, de locatie en de specifieke wensen en eisen. Het is altijd aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers om een nauwkeurige prijsopgave te ontvangen.

prijs nieuw dak 100 m2

Kosten Nieuwe Dakconstructie

Bij het vernieuwen van een dakconstructie kunnen de kosten variëren. Het vervangen van spanten kost gemiddeld €2.000,- per kubieke meter, terwijl het vervangen van gordingen ongeveer €1.800,- per kubieke meter kost.

De prijs voor een complete nieuwe dakconstructie varieert en kan op aanvraag worden bepaald.

kosten nieuwe dakconstructie

Een nieuwe dakconstructie is een belangrijk onderdeel van het vernieuwen van een dak. Het is essentieel om de stabiliteit en draagkracht van het dak te waarborgen. De kosten voor het vervangen van de dakconstructie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type constructie, de materialen en de omvang van het project.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een nieuwe dakconstructie:

 • Het type dakconstructie: Er zijn verschillende soorten dakconstructies, zoals een zadeldak, schilddak, en plat dak. Elk type dakconstructie heeft zijn eigen kosten en vereisten.
 • De materialen: De keuze van materialen voor de dakconstructie heeft invloed op de kosten. Materialen zoals hout en staal verschillen in prijs en duurzaamheid.
 • De omvang van het project: Hoe groter de dakconstructie, hoe hoger de kosten zullen zijn. Een groter project vereist meer materiaal en arbeid.
 • Eventuele extra werkzaamheden: Soms moeten er extra werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het versterken van de bestaande dakconstructie of het aanpassen van de constructie aan nieuwe vereisten. Deze werkzaamheden kunnen de kosten verhogen.

Het is raadzaam om een professionele dakdekker of aannemer te raadplegen voor een nauwkeurige prijsindicatie voor een nieuwe dakconstructie.

Voorbeeldtabel prijs dakconstructie

Type dakconstructie Kosten per m³ (gemiddeld)
Vervangen van spanten €2.000,-
Vervangen van gordingen €1.800,-

Prijsopbouw van een Nieuw Dak

De prijsopbouw van een nieuw dak bestaat voornamelijk uit materiaalkosten, arbeidskosten en transportkosten. Ongeveer 55% van de prijs gaat naar de materiaalkosten, 35% naar de arbeidskosten en 10% naar de transportkosten. De materiaalkosten zijn afhankelijk van het oppervlakte, het gekozen materiaal en de kwaliteit ervan. De arbeidskosten hangen af van het tarief van de vakman en de hoeveelheid werk.

Om een nieuw dak te laten bouwen moet je rekening houden met verschillende kosten. Het grootste deel van de prijs bestaat uit materiaalkosten, die ongeveer 55% van het totaal uitmaken. Deze kosten zijn afhankelijk van het oppervlakte van het dak, het gekozen materiaal en de kwaliteit ervan. Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, zoals bitumen, EPDM, PVC en diverse dakpannen. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en kosten.

De arbeidskosten vormen ongeveer 35% van de totale prijs van een nieuw dak. Het tarief van de vakman is afhankelijk van zijn ervaring, expertise en de regio waarin je woont. Daarnaast spelen de complexiteit van het werk en de benodigde tijd ook een rol bij het bepalen van de arbeidskosten. Het is belangrijk om offertes van verschillende dakwerkers te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

De overige 10% van de prijs is bestemd voor transportkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de afstand tussen de leverancier en de bouwplaats. Het transport van dakmaterialen kan bijdragen aan de totale kosten, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het plannen en budgetteren van een nieuw dakproject.

Factoren die de Kostprijs Bepalen

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kostprijs voor een nieuw dak. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het uurloon van de dakwerker, de gekozen dakbedekking, de staat van het dak en eventuele extra kosten voor het vernieuwen van de dakconstructie.

Het uurloon van een dakwerker ligt gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de vakman.

De keuze voor de dakbedekking heeft ook invloed op de totale kosten. Verschillende materialen hebben verschillende prijsklassen. Zo kunnen bitumen, EPDM en PVC dakbedekking verschillende prijzen hebben per vierkante meter.

Daarnaast speelt de staat van het dak een rol. Als er sprake is van beschadigingen, slijtage of andere gebreken, kan dit extra werk met zich meebrengen en dus ook extra kosten.

Verder kunnen factoren zoals de locatie van de woning en eventuele extra opties, zoals het aanbrengen van dakisolatie, de prijs beïnvloeden.

Factoren die de kostprijs beïnvloeden:

 • Uurloon van de dakwerker
 • Gekozen dakbedekking
 • Staat van het dak
 • Extra kosten voor het vernieuwen van de dakconstructie

Door rekening te houden met deze factoren en te vergelijken tussen verschillende vakmensen en materialen, kun je een weloverwogen beslissing maken voor het vernieuwen van je dak en de kosten beheersen.

Een goed dak is essentieel voor de bescherming en waarde van je huis.

Om een overzicht te geven van de kosten, is hier een tabel met voorbeeldprijzen voor een nieuw dak:

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
Bitumen €30,- tot €80,-
EPDM €30,- tot €80,-
PVC €50,- tot €60,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom altijd aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende dakwerkers en materialen te vergelijken.

factoren kostprijs nieuw dak

Dak Isoleren

Het isoleren van een nieuw dak is een verstandige investering. Dakisolatie biedt tal van voordelen, waaronder energiebesparing en comfortverbetering in huis. De kosten voor dakisolatie kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen isolatietechniek en het type dak. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €20,- en €115,- per vierkante meter.

Door je dak te isoleren, verminder je warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer. Dit resulteert in een lager energieverbruik en lagere energiekosten. Daarnaast zorgt dakisolatie voor een betere geluidsisolatie en een aangenamer binnenklimaat. Je woning blijft koeler in de zomer en warmer in de winter.

Er zijn verschillende isolatietechnieken beschikbaar, zoals isolatieplaten, isolatieschuim, minerale wol en reflecterende folie. Het juiste type isolatie hangt af van het soort dak en je persoonlijke voorkeuren en budget.

Een compleet overzicht van de prijzen voor dakisolatie:

Isolatietechniek Gemiddelde prijs per m²
Isolatieplaten €25,- tot €50,-
Isolatieschuim €20,- tot €45,-
Minerale wol €15,- tot €35,-
Reflecterende folie €10,- tot €30,-

Let op: deze prijzen zijn slechts indicaties en kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak en de complexiteit van de isolatiewerkzaamheden.

Bij het kiezen van de juiste dakisolatie is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakdekker. Zij kunnen je informeren over de beste isolatietechniek voor jouw dak en je voorzien van een gedetailleerde prijsopgave.

dak isoleren

7 Handige Bespaartips!

Om de kosten van een nieuw dak te beperken, zijn er verschillende bespaartips die je kunt toepassen. Hierbij kun je denken aan:

 1. Kies voor een lokale dakwerker: Door te kiezen voor een dakwerker uit de buurt kun je besparen op transportkosten en mogelijk profiteren van lagere tarieven.
 2. Help zelf mee bij de werkzaamheden: Door zelf bepaalde taken uit te voeren, zoals het verwijderen van de oude dakbedekking, kun je besparen op arbeidskosten.
 3. Maak gebruik van kwantumkorting: Als je samen met buren of andere huiseigenaren in de buurt je daken laat vervangen, kun je mogelijk korting krijgen bij dezelfde dakdekker.
 4. Vraag een premie aan: Informeer bij je gemeente of er premies beschikbaar zijn voor het plaatsen van een nieuw dak. Deze premies kunnen een aanzienlijk bedrag schelen op de totale kosten.
 5. Profiteer van het verlaagde btw-tarief: Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor arbeidskosten. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren.
 6. Zorg voor regelmatig onderhoud: Door je dak regelmatig te laten inspecteren en kleine problemen direct te laten verhelpen, kun je grote en kostbare reparaties in de toekomst voorkomen.
 7. Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende dakdekkers en vergelijk deze goed. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van materialen en het vakmanschap van de dakwerker.

“Een slimme aanpak en goed voorbereid zijn kan je helpen om kosten te besparen bij het plaatsen van een nieuw dak.”

Conclusie

Het vervangen of vernieuwen van een dak brengt verschillende kosten met zich mee. De prijs van een nieuw dak is afhankelijk van het type dakbedekking, de grootte, de staat van het dak en eventuele extra werkzaamheden zoals het plaatsen van isolatie. Door te vergelijken en te besparen met behulp van de genoemde bespaartips kun je kosten besparen bij het plaatsen van een nieuw dak.

Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die de kostprijs van een nieuw dak beïnvloeden, zoals het gekozen materiaal, de arbeidskosten en de staat van het dak. Daarnaast kan het isoleren van het dak een slimme investering zijn, omdat dit zorgt voor energiebesparing en meer comfort in huis.

Om kosten te besparen bij het plaatsen van een nieuw dak, zijn er verschillende bespaartips die je kunt toepassen. Denk hierbij aan het kiezen van een lokale dakwerker, zelf meehelpen bij de werkzaamheden en gebruik maken van eventuele premies of kortingen. Door goed te vergelijken en bewuste keuzes te maken, kun je de kosten van een nieuw dak beperken en toch genieten van een kwalitatief hoogwaardig resultaat.