Plat Dak Vervangen – Kosten en Advies

plat dak vervangen

Een plat dak vervangen moet eens in de zoveel jaar worden gedaan. Maar hoe weet je wanneer je een plat dak moet vervangen? En als je een plat dak gaat vervangen, waar moet je dan op letten? In dit artikel lees je alles over een plat dak vervangen en de kosten die hierbij komen kijken.

Kosten van een Plat Dak Vervangen

Bij het vervangen van een plat dak zijn de kosten per m2 afhankelijk van het tarief van de dakdekker en de materiaalkosten. De totale kosten worden bepaald door het uurloon van de dakdekker en de prijs van de gekozen dakbedekking. Het is daarom belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers om de beste prijs te krijgen voor het vervangen van een plat dak.

De kosten van een plat dak vervangen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type dakbedekking, de grootte van het dak, de complexiteit van het werk en eventuele extra’s zoals isolatie kunnen allemaal van invloed zijn op de kosten.

Om een realistische prijsindicatie te krijgen, is het raadzaam om een plat dak specialist in te schakelen. Een professionele dakdekker kan een inspectie uitvoeren en een gedetailleerde offerte opstellen op basis van de specifieke kenmerken van jouw dak.

“Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers om een goede prijsvergelijking te maken. Zo kun je de kosten van het vervangen van een plat dak optimaliseren en de beste deal krijgen.” – Jan Jansen, plat dak specialist

Naast het vergelijken van offertes is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en ervaring van de dakdekkers. Kies voor een betrouwbare en ervaren dakdekker die gespecialiseerd is in het vervangen van platte daken. Dit garandeert niet alleen een professionele uitvoering van het werk, maar ook een duurzaam resultaat waar je op kunt vertrouwen.

Dakdekkerskosten Prijs per m2
Tarief dakdekker Varieert, gemiddeld €30 – €50 per uur
Materiaalkosten Afhankelijk van het gekozen type dakbedekking

De prijzen in de tabel zijn slechts schattingen en kunnen variëren. Het is belangrijk om een gedetailleerde offerte te krijgen van een plat dak specialist om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor het vervangen van jouw specifieke platte dak.

Materialen voor Dakbedekking

De kosten van dakbedekking kunnen sterk variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen voor de dakbedekking van een plat dak:

 • Bitumen: Gemiddeld €20 – €40 per m2
 • EPDM: Gemiddeld €30 – €50 per m2
 • PVC: Gemiddeld €35 – €55 per m2
 • Groendak: Gemiddeld €60 – €120 per m2

Let op dat dit slechts richtprijzen zijn en de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leverancier, de dikte en de kwaliteit van het materiaal.

Wanneer een Plat Dak Vervangen

De dakbedekking van een plat dak moet vervangen worden als deze versleten is en aan het einde van de levensduur is. De levensduur van de dakbedekking is afhankelijk van het soort dakbedekking en hoe goed het dak onderhouden wordt. Onderhoud en reparatie van het plat dak zijn belangrijk om lekkages en verdere schade te voorkomen.

Om te voorkomen dat een plat dak problemen zoals lekkages of schade veroorzaakt, is regelmatig onderhoud essentieel. Het dak moet regelmatig geïnspecteerd worden op eventuele beschadigingen of zwakke plekken. Daarnaast is het belangrijk om bij het constateren van lekkages of andere problemen zo snel mogelijk actie te ondernemen en het dak te laten repareren.

Het onderhouden van een plat dak omvat onder andere het schoonhouden van de dakgoten, het verwijderen van vuil en bladeren, en het controleren van de staat van de dakbedekking. Ook dient de afvoer van regenwater goed te functioneren om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan en schade veroorzaakt.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de gehele dakbedekking van een plat dak te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de dakbedekking versleten is, er sprake is van ernstige lekkages die niet gerepareerd kunnen worden, of als er structurele problemen zijn met het dak.

Met tijdig onderhoud en reparaties kunnen veel problemen voorkomen worden en kan de levensduur van de dakbedekking verlengd worden. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het onderhoud van een plat dak en eventuele reparaties tijdig uit te laten voeren.

“Een goed onderhouden plat dak gaat langer mee en voorkomt lekkages en verdere schade.”

Veelvoorkomende problemen bij platte daken

Platte daken zijn gevoelig voor bepaalde problemen, zoals:

 • Lekkages: Dit kan veroorzaakt worden door beschadigingen aan de dakbedekking, slechte afdichtingen rondom dakdoorvoeren of andere zwakke plekken in het dak.
 • Vochtproblemen: Als er water op het dak blijft staan, kan dit vochtproblemen veroorzaken in de dakconstructie. Dit kan leiden tot houtrot en schimmelvorming.
 • Thermische belasting: Platte daken worden blootgesteld aan grote temperatuurverschillen, wat kan leiden tot uitzetting en krimp van de dakbedekking. Dit kan scheuren en beschadigingen veroorzaken.

Door regelmatig onderhoud en het tijdig laten uitvoeren van reparaties kunnen deze problemen voorkomen of verholpen worden.

Hoe een Plat Dak Vervangen Wordt

Een plat dak kan op verschillende manieren vervangen worden, afhankelijk van het type dakbedekking. Bij een dakbedekking van bitumen wordt deze vaak vervangen met behulp van een brander. Voor EPDM of PVC dakbedekking wordt de nieuwe dakbedekking met lijm bevestigd. Bij een groendak kan het nodig zijn om eerst de oude dakbedekking van EPDM te vervangen voordat de nieuwe sedummatten of sedumtrays geplaatst kunnen worden.

Om een plat dak te vervangen met bitumen dakbedekking, wordt meestal een brander gebruikt om de nieuwe dakbedekking te laten smelten en hechten aan de ondergrond. Dit zorgt voor een naadloze en waterdichte afwerking van het platte dak. Voor een EPDM of PVC dakbedekking wordt de nieuwe dakbedekking met lijm bevestigd. Dit biedt een flexibele en duurzame oplossing voor platte daken. In geval van een groendak kan het noodzakelijk zijn om eerst de oude dakbedekking van EPDM te verwijderen voordat de nieuwe sedummatten of sedumtrays geïnstalleerd kunnen worden. Dit zorgt voor een stabiele ondergrond en optimale groeiomstandigheden voor de vegetatie op het dak.

Door de juiste technieken toe te passen en de geschikte materialen te gebruiken, kan een plat dak op een efficiënte en duurzame manier vervangen worden. Het is belangrijk om een professionele dakdekker in te schakelen die ervaring heeft met het vervangen van platte daken en de specifieke eisen van het gekozen type dakbedekking begrijpt.

Met de juiste werkwijze en materialen kan een plat dak vervangen worden en weer jarenlang bescherming bieden tegen weersinvloeden en lekkages.

Verwijderen of Laten Zitten van Oude Dakbedekking

Bij het vervangen van een plat dak is de vraag: moet de oude dakbedekking verwijderd worden of kan deze blijven zitten? Beide opties hebben voor- en nadelen en het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Het verwijderen van de oude dakbedekking kan nodig zijn als de dakconstructie dit vereist, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Aan de andere kant kan het laten zitten van de oude dakbedekking voordelen hebben.

Kiezen voor het verwijderen van de oude dakbedekking biedt enkele voordelen. Ten eerste kan het noodzakelijk zijn als de dakconstructie beschadigd is en herstelwerk vereist. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van rotte houten dakplaten of andere structurele problemen. In dergelijke situaties is het belangrijk om de oude dakbedekking te verwijderen en de dakconstructie te laten repareren voordat de nieuwe dakbedekking wordt geïnstalleerd.

Een ander voordeel van het verwijderen van de oude dakbedekking is dat het mogelijk is om het dak grondig te inspecteren en eventuele verborgen schade te ontdekken. Dit geeft de mogelijkheid om alle noodzakelijke reparaties uit te voeren voordat de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst. Zo wordt voorkomen dat problemen zich in de toekomst kunnen voordoen en wordt de levensduur van het plat dak verlengd.

Daarnaast kan het verwijderen van de oude dakbedekking een esthetisch voordeel bieden. Het geeft de mogelijkheid om het dak volledig te vernieuwen door het aanpassen van de dakisolatie, het plaatsen van nieuwe afwateringssystemen en het verbeteren van andere aspecten van het dak. Dit kan resulteren in een betere functionaliteit en uitstraling van het platte dak.

Aan de andere kant kan ervoor worden gekozen om de oude dakbedekking te laten zitten. Dit kan voordelen hebben zoals lagere kosten en extra isolatie. Het laten zitten van de oude dakbedekking bespaart tijd en arbeid die anders besteed zou moeten worden aan het verwijderen van de oude materialen. Bovendien kan de bestaande dakbedekking fungeren als extra isolatielaag, wat resulteert in een betere energie-efficiëntie en lagere energiekosten.

De keuze tussen het verwijderen of laten zitten van de oude dakbedekking hangt af van verschillende factoren, waaronder de staat van de dakconstructie, de gewenste esthetiek en het budget. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren dakdekker om de beste beslissing te nemen voor jouw specifieke situatie.

oude dakbedekking verwijderen of laten zitten

Voordelen van het verwijderen van de oude dakbedekking Voordelen van het laten zitten van de oude dakbedekking
 • Mogelijkheid om beschadigde dakconstructie te herstellen
 • Grondige inspectie en reparatie van verborgen schade
 • Esthetische vernieuwing van het dak
 • Lagere kosten en besparing van tijd
 • Extra isolatie en verbeterde energie-efficiëntie

Soorten Dakbedekking voor een Plat Dak

Voor een plat dak zijn er verschillende soorten dakbedekking mogelijk, zoals bitumen, EPDM, PVC, en groendaken.

Bitumen is een veelgebruikte dakbedekking voor platte daken vanwege de goede waterdichtheid en duurzaamheid. Het is een betaalbare optie en wordt vaak toegepast bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

EPDM en PVC zijn kunststof dakbedekkingen die flexibel zijn en eenvoudig te plaatsen. Ze bieden uitstekende bescherming tegen weersinvloeden en hebben een lange levensduur. EPDM is vooral geschikt voor grotere oppervlaktes, terwijl PVC een goede keuze is voor kleinere daken.

Groendaken zijn geschikt voor duurzame en milieuvriendelijke regenwateropvang. Deze dakbedekking bestaat uit vegetatie zoals grassen, kruiden en vetplanten die op een substraatlaag groeien. Groendaken hebben veel voordelen, zoals verbeterde isolatie, verlengde levensduur van het dakbedekkingsmateriaal en een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk.

plat dak materialen

Voordelen van verschillende dakbedekkingsmaterialen voor een plat dak:

Dakbedekking Voordelen
Bitumen – Goede waterdichtheid
– Duurzaam en betrouwbaar
– Betaalbaar
EPDM – Flexibel en eenvoudig te plaatsen
– Langdurige bescherming tegen weersinvloeden
– Geschikt voor grotere oppervlaktes
PVC – Flexibel en eenvoudig te plaatsen
– Duurzaam en betrouwbaar
– Geschikt voor kleinere daken
Groendaken – Duurzaam en milieuvriendelijk
– Verbeterde isolatie
– Verlengde levensduur van dakbedekkingsmateriaal

Isolatiemogelijkheden bij een Plat Dak Vervangen

Bij het vervangen van een plat dak is het een uitstekend moment om extra isolatie aan te brengen. Hierdoor kun je de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren en profiteren van lagere energiekosten. Er zijn twee opties om isolatie aan te brengen: aan de onderzijde van het dak of aan de bovenzijde van de dakbedekking.

Het isoleren van een plat dak aan de onderzijde houdt in dat je isolatiemateriaal direct onder de dakconstructie plaatst. Dit is een effectieve methode die ervoor zorgt dat de warmte beter wordt vastgehouden in het gebouw. Het kan bijvoorbeeld gaan om isolatieplaten van glaswol, steenwol of PIR.

Een andere mogelijkheid is het isoleren van het plat dak aan de bovenzijde van de dakbedekking. Dit wordt vaak toegepast bij renovaties waarbij de oude dakbedekking wordt vervangen. Het isolatiemateriaal wordt dan boven op de dampremmende laag en onder de nieuwe dakbedekking geplaatst. Een veelgebruikt materiaal hiervoor is PIR isolatieplaten.

plat dak isoleren

Door extra isolatie aan te brengen bij het vervangen van een plat dak, kun je het comfort in het gebouw verhogen en energiekosten besparen. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren dakdekker die bekend is met de isolatiemogelijkheden en kwalitatieve materialen gebruikt.

Tips voor een Plat Dak Vervangen

Bij het vervangen van een plat dak zijn er enkele tips waar je rekening mee kunt houden. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat het vervangen van je plat dak soepel verloopt en dat je achteraf geen onaangename verrassingen tegenkomt.

1. Combineer meerdere klussen

Het vervangen van een plat dak is een grote klus die veel tijd en geld kan kosten. Maak daarom gebruik van deze gelegenheid om ook andere werkzaamheden uit te laten voeren, zoals het isoleren van het dak of het plaatsen van een hemelwaterafvoer. Door meerdere klussen tegelijkertijd uit te laten voeren, bespaar je tijd en geld.

2. Laat de dakconstructie beoordelen

Voordat je het dak laat vervangen, is het belangrijk om de dakconstructie te laten beoordelen door een professionele dakdekker. Op deze manier kun je eventuele zwakke plekken in de constructie identificeren en versterken voordat de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst. Dit voorkomt problemen in de toekomst.

3. Denk aan plat dak onderhoud

Een nieuw plat dak heeft regelmatig onderhoud nodig om de levensduur te verlengen. Zorg ervoor dat je regelmatig inspecties uitvoert en kleine reparaties direct laat uitvoeren. Op deze manier voorkom je grotere problemen en verleng je de levensduur van je nieuwe dak.

4. Kies voor een ervaren dakdekker

Het vervangen van een plat dak is een complexe klus die vakmanschap vereist. Kies daarom altijd voor een ervaren dakdekker die gespecialiseerd is in platte daken. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit en duurzaamheid.

Tip: Vraag altijd naar referenties en bekijk eerdere projecten van de dakdekker om een idee te krijgen van de kwaliteit van hun werk.

5. Gebruik hoogwaardige materialen

Het vervangen van een plat dak is het ideale moment om te investeren in hoogwaardige materialen. Kies voor dakbedekking en isolatiematerialen van goede kwaliteit, zodat je zeker weet dat je nieuwe dak lang meegaat en goed bestand is tegen weersinvloeden.

6. Plan het dakvervangingsproject zorgvuldig

Een dakvervangingsproject vergt de nodige planning. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om het project te organiseren en de juiste materialen te bestellen. Stem de planning af met de dakdekker, zodat alles soepel verloopt en je niet voor verrassingen komt te staan.

plat dak onderhoud

Vóór het vervangen Na het vervangen
Voordelen – Verbeterde isolatie
– Betere waterdichtheid
– Verlengde levensduur dak
– Nieuwe dakbedekking
– Mogelijkheid tot extra isolatie
– Verbeterde watersysteem
Nadelen – Kosten van vervanging
– Tijdelijke overlast tijdens werkzaamheden
– Kosten van vervanging
– Mogelijke vervolgwerkzaamheden

Het vervangen van een plat dak is een belangrijke investering, maar met de juiste tips en aanpak kun je ervoor zorgen dat het project succesvol verloopt. Houd rekening met deze tips en schakel altijd een professionele dakdekker in voor het vervangen van je plat dak.

Offertes voor het Vervangen van een Plat Dak

Voor het vervangen van een plat dak is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers. Op deze manier kun je de beste prijs krijgen voor het vervangen van het platte dak. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een ervaren plat dak specialist en gebruik te maken van de juiste materialen voor het nieuwe dak.

Door offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers kun je een goed beeld krijgen van de kosten en mogelijkheden. Een ervaren plat dak specialist kan je adviseren over de beste aanpak en materialen voor jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve materialen die geschikt zijn voor een plat dak, zoals bitumen, EPDM of PVC.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de garantie die de dakdekker biedt op zowel het werk als de materialen. Een plat dak vervangen is een investering voor de lange termijn, dus het is van belang om te kiezen voor een betrouwbare en kwalitatieve dakdekker.

plat dak specialist

Subsidies voor een Plat Dak Vervangen

Als je van plan bent om een plat dak te vervangen, is het goed om te weten dat er mogelijk subsidies beschikbaar zijn om de kosten te verlagen. Een van de subsidies waar je mogelijk voor in aanmerking komt is de subsidie voor het isoleren van het dak. Deze subsidie stimuleert het gebruik van energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van de isolatie van het dak.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor subsidies voor het vervangen van een plat dak, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de specifieke regelingen die gelden in jouw regio of gemeente. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden die worden gesteld aan het ontvangen van de subsidies.

Het aanvragen van subsidies voor het vervangen van een plat dak vereist meestal het indienen van een officiële aanvraag, waarin je uitlegt waarom je in aanmerking komt voor de subsidie. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en bewijsstukken bij de aanvraag voegt om de kans op toekenning te vergroten.

Door gebruik te maken van subsidies kun je aanzienlijk besparen op de kosten van het vervangen van een plat dak. Het is echter belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van de subsidies, omdat er vaak een deadline geldt voor het indienen van de aanvraag.

In kort:

 1. Informeer naar de beschikbare subsidies voor het vervangen van een plat dak.
 2. Onderzoek de specifieke regelingen en voorwaarden die gelden in jouw regio of gemeente.
 3. Vraag de subsidies tijdig aan en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en bewijsstukken bij de aanvraag voegt.

Keurmerken voor Dakdekkers

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en professionele plat dak specialist, is het verstandig om te letten op keurmerken die de kwaliteit van het werk waarborgen. Hierdoor ben je verzekerd van vakmanschap en hoge kwaliteit. Twee bekende keurmerken in de dakdekkersbranche zijn het KOMO certificaat en het Dakmerk keurmerk.

Het KOMO certificaat is een certificering die aantoont dat een dakdekker werkt volgens de vastgestelde kwaliteitsnormen. KOMO staat voor Kwaliteitszorg en Milieu en wordt erkend door de overheid, architecten en andere belangrijke partijen in de bouwsector. Een dakdekker met het KOMO certificaat voldoet aan strenge eisen op het gebied van vakmanschap, materialen en werkwijze.

Het Dakmerk keurmerk is een keurmerk dat wordt toegekend aan dakdekkersbedrijven die aantoonbaar vakkundig zijn en hoogwaardige materialen gebruiken. Dakmerk is een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van dakdekkers controleert en waarborgt. Een dakdekker met het Dakmerk keurmerk staat garant voor vakmanschap, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Als je een plat dak wilt laten vervangen, is het aan te raden om te kiezen voor een dakdekker die aangesloten is bij deze keurmerken. Hiermee verklein je de kans op problemen en ben je verzekerd van een professionele uitvoering van het werk. Daarnaast worden vaak hoogwaardige materialen gebruikt die duurzaamheid en een lange levensduur van het dak garanderen.

Conclusie

Het vervangen van een plat dak is een essentiële klus die periodiek moet worden uitgevoerd. Gedegen kostenanalyse en grondige beoordeling van de mogelijkheden zijn daarbij van groot belang. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers, om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te verkrijgen. Het kiezen van de juiste dakdekker en materialen draagt bij aan een hoogwaardige en duurzame renovatie.

Wanneer je een plat dak gaat vervangen, is het cruciaal om de kosten en opties goed in kaart te brengen. Daarnaast is het raadzaam om samen te werken met ervaren dakdekkers die expertise hebben op het gebied van platte daken. Deze specialisten kunnen je adviseren over de beste materialen en technieken om te gebruiken, zodat het nieuwe dak voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen en langdurige bescherming biedt tegen weersinvloeden.

Door een plat dak op tijd te vervangen, voorkom je toekomstige problemen zoals lekkages en verdere schade die kunnen leiden tot hogere kosten. Daarnaast kan een goed uitgevoerde renovatie bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van het gebouw, wat resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn. Kortom, het vervangen van een plat dak is een investering die zowel de esthetische waarde als de functionaliteit van een gebouw verbetert.